Gode nyheter for gründere: Bedre samspill mellom banker og virkemiddelapparat

ETN inviterte til seminar om prosjektfinansiering onsdag 2. april

Karianne Skjæveland
Communication Manager
April 4, 2025
Funding

Hvordan finner man frem i "jungelen" av virkemidler og treffe riktig utlysning med sitt prosjekt? Dette var sentrale spørsmål da Energy Transition Norway (ETN) inviterte til prosjektfinansieringsseminar 2. april. Målet med dagen var å gi deltakerne innsikt i virkemiddelapparatet og gjøre det enklere å orientere seg i et komplekst landskap.

For når skal man søke støtteordninger, når går man til Innovasjon Norge, når kan man prøve Eksfin, når går man til Forskningsrådet og når bør man til banken?

Den gode nyheten for gründere som ønsker å søke, er at det nå er bedre samspill mellom bankene og virkemiddelapparatet enn tidligere.

ETN har erfart at slike temasamlinger rundt finansieringsmuligheter kan bli utgangspunktet for nye innovasjonsprosjekter på klyngen, og ETN er partner i, koordinator for - eller sterkt involvert i en rekke prosjekter:

– Teknisk komité-finansiering av prosjekter sammen med offentlig virkemiddelapparat er en veldig effektiv modell for utvikling av ny energiteknologi, sa Kristoffer Moldekleiv, EU-rådgiver i ETN i sin innledning til seminaret.

Rundt femti møtte opp for å lære å navigere i jungelen av støtteordninger og finansieringsmuligheter.
Joar Johnsen og John Morten Storflor fra Innovasjon Norge fortalte om hvordan Innovasjon Norge og Eksfin samarbeider bedre enn før. Det gjør det lettere for gründere å få hjelpen de trenger.

Fra idé til realisering med støtte fra virkemiddelapparatet

Første del av dagen tok for seg mulighetene hos de statlige aktørene. Edel Bertine Dirdal og John Morten Storflor fra Innovasjon Norge og Joar Johnsen fra Eksfin kunne fortelle at organisasjonene nå samarbeider tettere enn før for å gi kundene en mer sømløs opplevelse.

Flere deltakere uttrykte frustrasjon over at utlysningene ofte ikke treffer deres spesifikke løsninger eller teknologi. Det ble også påpekt at definisjonene av "grønn teknologi" i enkelte utlysninger er for snevre. For eksempel finnes det tidligere oljeansatte som utvikler løsninger som reduserer antall døgn i en boreoperasjon – og dermed karbonavtrykket. Likevel opplever de at prosjektene deres ikke faller inn under "grønt" slik utlysningene er formulert.

Joar Johnsen i Eksfin oppfordret gründere til å ta kontakt før de avfeier muligheten for støtte basert på en utlysningstekst: – Hvis du ikke tar diskusjonen med oss, får du garantert et nei. Tar du diskusjonen, kan det være at du får et ja.

Mulighetene for å få lån gjennom Innovasjon Norge ble løftet frem fra en av deltakerne som et veldig underkommunisert virkemiddel.

Eksempel til inspirasjon: GreenCap Solutions

GreenCap Solutions er et selskap som treffer godt på det Innovasjon Norge ser etter: høy innovasjonsgrad, stort internasjonalt vekstpotensial og et team med solid gjennomføringsevne. Selskapet, som utvikler karbonfangstteknologi, har fått støtte helt fra idéstadiet til internasjonalt fotfeste – inkludert lån på flere millioner kroner.

– Innovasjon Norge har vært med i alle faser. Det hadde vært veldig vanskelig uten dem, sa Ronny Bergerud, Chief Operating Officer i GreenCap Solutions. Han oppfordret andre deltakere med umodne prosjekter til å ta kontakt med en rådgiver i Innovasjon Norge.

Ronny Bergerud, Chief Operating Officer i GreenCap Solutions fortalte om gode erfaringer med Innovasjon Norge.

– Hvis ikke du får støtte, får du ihvertfall hjelp til å lage en søknad uten formelle feil. De har nettverk og kan fasilitere møter med potensielle partnere. Det har vi benyttet oss av flere ganger.

– Det gir høy verdi – du putter lite inn og får mye ut, var Bergeruds erfaring.

Støtte fra Forskningsrådet og Enova

Kimberly C. Mayes fra Forskningsrådet informerte om næringsrettede utlysninger, med spesielt fokus på innovasjonsprosjekt i næringslivet (IPN) og demonstrasjonsprosjekter. Med en ramme på 5 milliarder kroner årlig, finnes det betydelige muligheter her.

Ståle Kvernrød fra Enova gikk gjennom hvilke prosjekttyper som treffer deres støtteordninger, og hvordan man kan navigere dersom prosjektet ikke passer inn i de tradisjonelle kategoriene.

Bedre samspill med bankene

Pål Frøyland og Vegard Espedal fra DNB viste frem bankens verktøykasse for prosjektfinansiering og understreket også viktigheten å komme tidlig i dialog med både bank og offentlige aktører.

– Ikke sitt alene med skjemaene på internett. Vi tar gjerne et møte med banken, IN og Eksfin. Hvis vi ser hele løpet, kan vi lettere si hva som må på plass for at virkemidlene kan utløses, lød oppfordringen fra Joar Johnsen i Eksfin.

Bærekraftig omstilling og regionale støtteordninger

Marit Fosse i Rogaland fylkeskommune presenterte bærekraftig omstilling Rogaland (BOR), Forregion og Ulla-Førrefondet – regionale verktøy som bidrar til utvikling og innovasjon. Et konkret prosjekt som nylig har fått støtte fra Ulla-Førrefondet er ETN-medlemsbedriften Qwave, som utvikler CCS-teknologi testet hos NORCE.

Oppsummert:

Seminaret ga verdifull innsikt i hvilke muligheter som finnes for bedrifter i vekst og utvikling. Hovedbudskapet var tydelig: Ta kontakt tidlig, og ikke nøl med å søke råd.