Podcast: Bytter ut stål med betong for å få fart på økonomien i havvind

Prosjektleder i Amon, Kjell Rune Nakkestad, intervjues i Teknisk Ukeblads podcast.

Karianne Skjæveland
Communication Manager
December 12, 2023
Offshore wind

Amon Wind er medlemsbedrift og klyngeprosjekt i Energy Transition Norway. Dette intervjuet av daglig leder i Amon Wind, Kjell Rune Nakkestad, er gjort av Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad.

Saken kan leses på TU.no, eller høres i podcasten Teknisk Sett via denne linken.

Er det noe fra norsk oljeindustri som har imponert verden, må det vel være den gangen vi bygget de gigantiske Condeep-plattformene. Troll A var den høyeste konstruksjonen som noen gang er flyttet av mennesker.

Det er snart 30 år siden vi bygget slike, men med den kommende utbyggingen av havvind har selskapet Amon Wind funnet ut at betong er en veldig god idé. De vil serieprodusere betongunderstell i en rekke på 16 langs en produksjonskjede – og montere det meste fra byggeplassen. Det alene reduserer operasjonene til havs fra tre til ett tidsvindu, som det ikke er så mange av der ute. Fra byggeplassen vil de slepes ut og senkes ned på bunnen ved å slippe ut luften, eller float and sink, som det het den gangen.

– Det er bedre økonomisk og levetidsmessig med betong enn med stål, sier prosjektleder Kjell Rune Nakkestad i Amon Wind.

Han ser for seg at konseptet de utvikler, kan ta fremtidens gigantinstallasjoner på 22 MW, og være lønnsomt ned til 80 meters havdyp. På større dyp mener han det er mulig å utvikle flytende betongfundamenter.

Det å erstatte stål med betong er en veldig god idé også fra et miljøsynspunkt. De vil bruke en helt spesiell utslippsfri sement kombinert med avfall fra Titanias gruve i Rogaland. Da reduserer de et miljøproblem og sparer sandressurser. I tillegg vil de erstatte armeringsstålet med fiberglass fra resirkulerte turbinblader.

Les mer på TU.no

Info for companies

See full document