Et «Blått Kvantesprang» må til for å akselerere energiomstillingen

– Målet med initiativet er å skifte fra et regionalt klyngeprogram til et nasjonalt program, sier styreleder i ETN

Karianne Skjæveland
Communication Manager
January 4, 2024
Climate

Som svar på den norske regjeringens ambisiøse mål om å øke norsk eksport utenom olje og gass med 50% innen 2030, samtidig som vi skal redusere klimagassutslippene med 50%, samarbeider Energy Transition Norway med GCE Ocean Technology i Bergen og GCE Blue Maritime Cluster i Ålesund om å gjøre et «blått kvantesprang» for å akselerere energiomstillingen.

– Målet med initiativet er å skifte fra et regionalt klyngeprogram til et nasjonalt program og legge grunnlaget for en verdensledende grønn havklynge og et nytt norsk industrieventyr. Og flere regionale klynger vil ønkes velkommen til å delta sier styreleder i Energy Transition Norway, Tor Arnesen.

Det strategiske grepet har som mål å utnytte Norges konkurransefortrinn innen olje- og gass-, energi- og maritime næringer.

Forslaget ble initiert under Arendalsuka 2022, da ledelsen i de tre klyngene anerkjente potensialet en samordning av aktiviteter på klyngenivå kan ha for sine respektive medlemsbedrifter.

Siden november har de tre partene engasjert PWC til å gjennomføre medlemsintervjuer som brukes til utviklingen av en forretningsplan som beskriver videreutviklingen av «Blått Kvantesprang».

– Samarbeid om store innovasjonsprosjekter, kapitalinnhenting, kompetansesikring, og støtte til SMBer i eksportmarkedet, er viktige deler av strategien som vil omfatte 700 medlemsbedrifter langs kysten av vestlandet, forklarer Arnesen.

Energy Transition Norway’s tekniske komité er en robust plattform for samarbeid og vurdering av fremtidige innovasjonsprosjekter som vil bidra til mer og renere energi, som samtlige medlemmer i «Blått Kvantesprang» vil få tilgang til.

Dette gir muligheten for å generere betydelig flere og bedre prosjektforslag, som vil komme både individuelle medlemmer og den bredere industrien til gode.

Det forventes at initielle prosjekter vil inkludere kostnadsreduksjonsinitiativer for havvind, plugging og nedstenging av brønner (P&A), karbonfangst og -lagring (CCS), hydrogenproduksjon, samt at initiativet vil bidra til akselerering av fremskritt innen grønn skipsbygging og maritim teknologi.

Info for companies

See full document