Temakveld & hockeykamp på DNB Arena

Kveldens tema var karbonfangst, -transport og lagring

Karianne Skjæveland
Communication Manager
November 28, 2023
CCUS

Torsdag 23.11 arrangerte Energy Transition Norway den første av sine to årlige temakvelder med middag & hockeykamp i samarbeid med DNB i DNB Arena. Kveldens tema var CCS; karbonfangst, -transport og lagring.

Norge er tidlig ute i utviklingen av teknologi for denne nye verdikjeden, og vi fikk vi høre om tre viktige lokale prosjekter som går i bresjen for å utvikle ny kunnskap og teknologi på temaet.

CEO i Energy Transition Norway, Egil Aanestad, åpnet arrangementet og banksjef i avdeling Energi & Industri i DNB Stavanger, Gry Berit Lundal, holdt innledningsforedrag og var kveldens moderator. Hun presenterte DNBs strategi for å bidra til finansiering av omstillingen mot en bærekraftig fremtid, med søkelys på CCS.

Trykksatt karbonfangssystem

Ingvill Bækø, Senior Business Manager Energy Transition hos Moreld Apply og Nils Høy-Petersen i Karbon CCS fortalte om selskapets utvikling av et trykksatt karbonfangstsystem kalt PowerBarge - en lektermontert gassdrevet kraftstasjon med integrert CO2-fangst. Løsningen har en rekke fordeler relatert til levetid, kostnad, størrelse og anvendelighet, og kan bli en viktig del av verdikjeden som skal utvikles i Norge på CCS etter at Northern Lights og Langskip har gått opp løypa.

Transport, mottak og permanent lagring

Børre Jacobsen, administrerende direktør i Northern Lights, fortalte om prosjektet som er en katalysator i arbeidet med karbonfangst og lagring i både Norge og Europa. Vårt nasjonale fullskalaprosjekt omfatter både transport, mottak og permanent lagring, og mandag 20.11 signerte selskapet verdens første kommersielle CCS-avtale som innebærer at CO2 fanget i Nederland skal fraktes til Norge og injiseres ireservoir i den norske kontinentalsokkelen.

Verifikasjon av teoretiske modeller

Mens Northern Lights representerte siste delen av verdikjeden, er NORCE involvert i nest siste del; De skal etablere en arena for testing og verifisering av de nye modellene som nå utvikles for injisering av CO2. Oddvar Skjæveland, avdelingsleder for R&D Infrastruktur hos forskningsinstituttet, orienterte om planene for et fullskala CO₂-injeksjonsanlegg som skal brukes til å verifisere at utstyret, brønnene, og de løsningene som utvikles i dag og som ligger til grunn for flere av de planlagte lagringsprosjektene, er sikre.

Samarbeid er nøkkelen

Styreleder i Energy Transition Norway, Tor Arnesen, applauderte de tre initiativene som alle på ulike vis er resultatet av strategiske partnerskap, og understreket at det er viktigere enn noen gang at vi samarbeider om å få fart på energiomstillingen. Og vi i ETN takker DNB for samarbeidet om temakveld & hockekamp-arrangementet med våre gode partnere i DNB.

- Å fange og lagre CO₂ i undergrunnen viktig og alle seriøse framtidsscenarier forutsetter at vi må løse denne utfordringen for at to-graders målet skal være mulig å nå. Vi kan ikke velge det bort, så lenge alt tyder på at verden vil være avhengige av olje og gass i flere år framover. Viktig og flott at lokale foretak er verdensledende på dette området, kommenterte Morten Lode, prosjektleder i DNB Markets.

Det hører med til historien at Oilers vant kampen mot Sparta.

Børre Jacobsen i Northern Lights, Ingvill Bækø i Moreld Apply og Oddvar Skjæveland i NORCE representerte hver sin del av verdikjeden i DNB arena torsdag.
Nils Høy-Petersen i Karbon CCS beskriver hovedkomponentene i det trykksatte karbonfangssystemet han utvikler i samarbeid med Moreld Apply.

Info for companies

See full document